LETNA OBDOBJA SADNEGA DREVJA

Imamo zimzeleno sadno drevje, ki menja listje neopazno v dveh do petih letih (olj­ka) in listopadno sadno drevje, ki odvrže listje enkrat na leto. Pri listopadnem sad­nem drevju ločimo med letom dve po­membni obdobji, katerih vzrok je menja­vanje toplega in mrzle ga letnega časa ozi­roma poletja in zime. Tako preživlja sadno drevje obdobje zimskega mirovanja pozimi in obdobje vegetacije (rasti) spomladi, po­leti in jeseni.

Obdobje zimskega mirovanja

To obdobje se začne v normalnih razmerah z odpadanjem listja konec oktobra in se konča z nabrekanjem brstov sredi marca. V tem obdobju mirujejo nadzemni organi drevesa, medtem ko korenine rastejo tudi v tem času, če so temperaturne razmere v tleh ugodne. Čas zimskega mirovanja je za posamezne sadne vrste in sorte značilen in različno dolg. To je čas presajanja sadik.
Pomen zimskega mirovanja je velik, saj vpliva na diferenciacijo brstov. Če zaradi podnebnih razmer preneha zimsko mirova­nje, je ovirana tudi diferenciacija brstov, ki se kaže s slabim cvetenjem, neolistanostjo drevesa, neoplojenimi cvetovi itn.

Med zimskim mirovanjem ločimo še dve obdobji, tj. fiziološko in ekološko.

Fiziološko ali globoko zimsko mirovanje traja običajno prva dva meseca, tj. novem­bra in decembra, ko odpade listje, les do­zori in so že nakopičene rezervne hranilne snovi. To je obdobje, na katerega ne more­mo vplivati in v katerem ne moremo izzvati vegetacije, tudi če zagotovimo rastlini naj­ugodnejše razmere za rast. S fiziološkega stališča je to obdobje najpomembnejše, ker daje osnovo za normalno rast in razvoj drevesa v naslednjem vegetacijskem ob­dobju. V obdobju globokega zimskega mi­rovanja so drevesa odporna proti mrazu in prenesejo tudi do -40°C.


Ekološko ali prisilno zimsko mirovanje je nadaljevanje fiziološkega in traja nekako od januarja do marca, ko se začne doba rasti in prebujanja. To obdobje lahko pre­trgamo, če zagotovimo rastlini ugodne življenske razmere. Če damo vejico v kozarec vode in v toplo sobo ter menjavamo vodo na dva do tri dni, bodo brsti odgnali in se razvili listi in cvetovi. Trajanje ekološkega zimskega mirovanja je v istem okolju od­visno od sadne vrste oziroma sorte.
Naj­krajše obdobje ekološkega mirovanja ima­ta mandelj in leska, slede marelica, češnja, breskev, višnja, sliva, hruška, jablana in oreh. Med ekološkim mirovanjem nastane­jo pogosto poškodbe debla, npr. pokanje lubja. Poškodbe so posledica nočnih in dnevnih temperaturnih nihanj.
Pogoj za normalno rast in cvetenje v na­slednji vegetacijski dobi je, da je sadno drevje pozimi izpostavljeno določeno dobo (30 do 60 dni) nizkim temperaturam pod + 5 °C. V tem času nastanejo pod vplivom mraza pomembne kakovostne spremembe v brstih. Če je zima mila in brsti niso izpo­stavljeni dovolj dolgo ustrezno nizkim tem­peraturam, nastanejo motnje, ki se izraža­jo v zakasneli vegetaciji, neolistanosti dre­ves, nenormalnem razvoju cvetnih orga­nov, zaradi česar se cvetovi sušijo in odpa­dajo.
Pozimi se zaradi nizkih nočnih temperatur in relativno visokih dnevnih po suši mnogo dreves.

Poglejmo, kje so vzroki in kako jih odpravljamo:

  • Slabotna, slabo prehranjena, od bolezni in škodljivcev napadena drevesa vseka­kor prej podležejo mrazu kakor močna, zdrava in dobro prehranjena;
  • Prepozno poletno ali prezgodnje jesen­sko gnojenje predvsem z dušikovimi gnojili ali gnojnico prepreči normalno dozorevanje lesa, zato nedozorel les  pozimi pozebe.
  • Tudi od toče in suše prizadeto drevje je manj odporno proti zim­skemu mrazu;
  • Obrezovanje takoj jeseni, ko odpade list­je, ni priporočljivo, ker so predvsem mlada obrezana drevesa manj odporna proti mrazu;
  • Proti zimskim pozebam ukrepamo s pra­vilno izbiro sort in podlag, dobro izbra­no lego, odličnim zdravstvenim stanjem dreves, pravilno prehrano, predvsem z dušikovimi gnojili, dobro preskrblje­nostjo z vodo in pravočasno rezjo.

Obdobje vegetacije (rasti)

Spomladi se začne rast s pretakanjem so­kov v rastlini in nabrekanjem brstov ter se konča jeseni z odpadanjem listja. Med ve­getacijo potekajo v rastlini intenzivni pro­cesi dihanja, asimilacije, transpiracije, ab­sorpcije in fotosinteze, kar se izraža v vege­tativni in generativni rasti rastline. V ob­dobju vegetacije od spomladi do jeseni se pri sadnem drevju zvrstijo naslednje feno­faze (razvojna obdobja): brstenje, cvete­nje, listanje, oplojevanje, razvoj plodov, rast mladik, diferenciacija brstov, dozore­vanje plodov, jesensko spreminjanje barve listja in odpadanje, s čimer se vegetacija konča.

Na spletni strani VIP trade poleg obveznih piškotkov, uporabljamo še analitične in oglaševalske piškotke, ter piškotke družbenih omrežji.

V kolikor s tem soglašate, vas prosimo da kliknete na gumb POTRJUJEM. Za natančen opis in nastavitev rabe posameznih piškotkov, kliknite na gumb NASTAVITVE PIŠKOTKOV.

Nastavitve piškotkov
×
Upravljanje s piškotki na spletnem mestu VIP trade
Obvezni piškotki

so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje. Za njihovo uporabo nismo dolžni pridobiti soglasja.

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

1. Splošno o piškotkih 1.1. Kaj so piškotki

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina sodobnih spletnih mest shrani v naprave uporabnikov, torej oseb, ki s svojimi napravami katerimi dostopajo določene spletne strani na internetu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom uporabnika, saj lahko v brskalniku, ki ga uporabnik uporablja, hranjenje piškotkov omeji ali onemogoči.

Tudi ob obisku spletne strani in njenih podstrani, ter ob izvajanju operacij na strani, se na vaš računalnik, telefon oziroma tablica, samodejno oziroma ob vašem izrecnem soglasju namestijo določeni piškotki, preko katerih se lahko beležijo različni podatki.

1.2. Kako delujejo in zakaj jih potrebujemo?

Vsakemu obiskovalcu oziroma nakupovalcu je ob začetku vsakokratne uporabe spletne trgovine dodeljen piškotek za identifikacijo in zagotavljanje sledljivosti (t.i. "cookie"). Strežniki, ki jih podjetju nudi podizvajalec, samodejno zbirajo podatke o tem kako obiskovalci, trgovci oziroma nakupovalci uporabljajo spletno trgovino ter te podatke shranjujejo v obliki dnevnika uporabe (t.i. »activity log«). Strežniki shranjujejo informacije o uporabi spletne trgovine, statistične podatke in IP številke. Podatke o uporabi spletne trgovine s strani nakupovalcev lahko podjetje uporablja za anonimne statistične obdelave, ki služijo izboljševanju uporabniške izkušnje in za trženje izdelkov in/ali storitev preko spletne trgovine.

Posredno in ob pridobitvi soglasja, lahko spletna trgovina na napravo obiskovalca oziroma nakupovalca shrani tudi piškotke zunanjih storitev (npr. Google Analytics) ki služijo zbiranju podatkov o obiskih spletnih mestih. Glede zunanjih storitev veljajo pravilniki in splošni pogoji o obdelovanju osebnih podatkov, ki so dostopni na spodnjih povezavah.

2. Dovoljenje za uporabo piškotkov

Če so vaše nastavatitve v brskalniku s katerim obiskujete spletno mesto takšne, da sprejemajo piškotke, pomeni, da se z njihovo uporabo strinjate. V primeru, da ne želite uporabljati piškotkov na tem spletnem mestu ali jih odstaniiti, lahko postopek za to preberete spodaj. Toda odstranitev ali blokiranje piškotkov lahko rezultira v neoptimalnem delovanju tega spletnega mesta.

3. Obvezni in neobvezni piškotki ter vaše soglasje 3.1. Podjetje za uporabo obveznih piškotkov ni dolžno pridobiti vašega soglasja (obvezni piškotki):

Obvezni piškotki so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje.

3.2. Piškotki, ki niso nujni z vidika normalnega delovanja spletne strani, in za katere smo dolžni pridobiti vaše soglasje (neobvezni piškotki):

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

5. Kako upravljati s piškotki?

S piškotki lahko upravljate s klikom na povezavo "Nastavitve piškotkov" v nogi spletne strani.

Nastavitve za piškotke pa lahko nadzirate in spreminjate tudi v svojem spletnem brskalniku.

V primeru, da želite izbrisati piškotke iz vaše naprave, vam svetujemo, da se držite opisanih postopkov, s tem pa si boste najverjetneje omejili funkcionalnost ne samo našega spletnega mesta, ampak tudi večino ostalih spletnih mest, saj je uporaba piškotkov stalnice velike večine sodobnih spletnih mest.